Patrioti cu numele si creduli in Dumnezeii lor de prosti!

e5rzvju

E cat se poate de adevarat. Romanul are cateva traditii mari pe an. In fiecare an se repeta, dar mereu cica e mai frumos. Dimpotriva, e din ce in ce mai urat. Suntem un neam de patrioti de ocazie si creduli in Dumnezii mortilor lor de prosti. Si nu, nu e o minciuna. Nu e un gand rasarit asa din furie. E un adevar. Noi suntem popor latin intr-o mare de slavi, dar de fapt suntem sclavii Europei. Poate rusii ne mai intrec, dar aia ai o scuza ca beau mult. Suntem niste crestini ortodoxi peste masura, obezi de credinta, dar injuram pe oricine de Dumnezeul ma-sii la nevoie. Suntem, paradoxal, un popor ce se bucura la sarbatorile altor natiuni (ex: Valentine’s Day). Avem si noi o traditie d-astea cu iubire si implicare sentimentala, se numeste Dragobete, dar cine pula lu’ Dumnezo sa-si aduca aminte de ea? Cativa si alte firme care mai fac promotii de marketing.

Suntem atat de gurvernati de propria noastra prostie, incat nu ne dam seama ca suntem penibili. Suntem romani pana la capat si pana in maduva oaselor, dar purtam un cancer antinational de netratat atunci cand ne injuram natia. Atunci cand ne blamam tara si oamenii care sunt pe pozitii mai inalte ca noi. Atunci cand consideram ca totul este de cacat, dar in acelasi timp spunem ca avem peisaje frumoase. Si a cui e vina? A noastra. A tuturor. A tot romanului ce-si da cu parerea si crede ca spunand ceva pe Facebook sau intr-o discutie el va fi special. Gresit. Suntem toti o apa si un pamant. Suntem patrioti doar pe 1 Decembrie. Ne iubim tara. O adoram pe 1 Decembrie. Suntem mandri de noi si de istoria noastra. Si am reusit atat de rau sa ne mintim pe 1 Decebmrie ca suntem romani, incat pe 2 Decembrie deja revenim la vechiul comportament. Am auzit zicandu-se:”Romania e o tara de cacat!” sau “Romanii sunt un neam de prosti!”. Cand de fapt noi suntem vinovati.

Si de ce suntem vinovati?

Simplu. Pentru ca le permitem altora sa ne dicteze cum sa ne traim viata. Pentru ca le dam voie altora sa-si faca de cap cu libertatea noastra si cu gandirea noastra. Pentru ca le permitem sa ne manipuleze si apoi sa ne transforme in prostituatele lor. Pentru ca noi credem in schimbarea Romaniei din vorbe, asa cum credem ca si moastele fac minuni cand au parte de atingeri delicate.  Nu ma intelege gresit nu-ti iau credinta in batjocura sau Dumnezeul in pula, deloc. Iti respect religia si credinta, dar noi suntem neamul care stam la coada sa pupam niste vesminte (care au har). Noi suntem poporul care ne luam in pula propriul neam, dar mergem in biserici sa ne spalam pacatele. Noi suntem poporul ce il blamam pe Dumnezeu pentru seceta, dar ne inchinam la galetile goale primite in campanii electorale. Ne bucuram la 10 km de asfalt ca la o paine calda, dar ne pisam pe brand-urile romanesti pentru ca tot ce e din Romania e de cacat.

Si de ce suntem si mai vinovati?

De meningita asta morala si sociala in care ne razbatem zi de zi. Din principiu suntem inculpati de prostie si mediocritate. Il iubim pe Dumnezeu, dar ne uram neamul. Ne iubim istoria, dar nu o cunoastem. Ne adoram poetii, dar multi spun despre Caragiale ca este un personaj dramatic din piesa aia cu scrisoarea de la posta. Ne indragostim de sarbatori anuale doar pentru ca sunt promotii in magazine. Mancam la McDonalds si KFC, dar nu avem habar sa facem o supa cu galuste. Ne imbracam cu haine scumpe, dar locuim in blocuri ce stau sa cada. Ne injuram guvernul corupt, dar ne complacem si-l iubim cand o papusa e bagata la inaintare si promite lucruri. Credem in rugaciuni si in minuni, dar nu credem in noi. Ne mandrim cu faptele noastre, dar stim doar fotbal. Promovam competitia, dar nu suntem in stare sa furam ce ne ofera tehnologia. Ne place competitivitatea, dar ne e lene sa ne spalam pe corp sau pe dinti. Ne mirosim basinile cand suntem singuri, dar suntem bine-crescuti in mediile sociale. Scuipam cuvinte dure la adresa altora romanasi de peste hotare, dar nu ne dam seama ca nici noi nu schimbam lucrurile pe aici.

Si ce am putea face acum?

Pai din modestie probabil nu ne prea miscam fundul de pe scaune, doar aplaudam pe unii sau pe unele ce mai zic niste chestii ce ne aproba gandirea. Noi tot traim de o zi pe alta. Suntem un neam de oameni lenesi cu principii clare: salariu, munca, concediu, craciun, revelion si repeat. Asa se intampla an de an. Facem atatea compromisuri fata de noi, incat cad peste noi muzeele fiind nevizitate. Suntem facuti prosti de aia “destepti” din strainatate, dar si de oamenii nostri din politica, iar noi plecam capul si ii injuram asa in soapta. Suntem cei mai buni la urlat pe stadioane, la batai si taiat porcul, dar ne ignoram olimpicii care sunt marginalizati. Ne-am modificat mediul social atat de mult incat romanul este bun la: mediocritate si plagiat.

Ce este Romania azi?

Un pensionar batran, ce se bucuram la micile placerile ale vietii sale: ca poate merge la magazin, ca mai poate vedea, ca mai poate respira si se bucura de vremurile mult apuse cand viata era mai frumoasa, mai tata!

Ce va doresc?!

Un 1 Decembrie mediocru si plin de rugaciuni. Cu injuraturi de mama si sfinti, cu multa carne si colici abdominale. Cu vise spulberate si clasicul:”Lasa, ba, e si maine o zi!”

Bafta!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s